Siirry pääsisältöön

10 uutta vaatetta vuodessa -haaste


En ole muutamaan vuoteen ollut enään kova himoshoppailija, mutta siitä huolimatta ostan turhia harkitsemattomia vaatteita kaappini perukoille. Siksi haastoin itseni vuoden alussa ostamaan vain kymmenen uutta vaatetta tänä vuonna!

Nuorempana ostin surutta vaatteita useasti viikossa. Oli ihanaa ostaa uusi vaate viikonlopun menoihin tai juhliin. En koskaan ajatellut minkälaisia vaikutuksia omilla ostotottumuksillani olisi muiden elämään tai maailmaan. Miksi olisinkaan, koska meillä Suomessa asiat ovat niin hyvin. En kokenut omien tekojeni olevan milläänlailla merkittäviä eikä mieleeni tullut vaatteiden valmistuksen haittapuolia. En miettinyt näitä asioita koskaan, eikä niistä puhuttu edes sitä vähää mitä tänäpäivänä.

No nyt aikuisena olen tietoinen asioista ja niinkuin sanotaan tieto luo tuskaa. Omantunnon tuskaa ainakin kun kyseessä ovat vaatteet. Oma tyylini on muuttunut minimalistisemmaksi vuosien saatossa ja olen ymmärtänyt kuinka paljon turhia vaatteita omistan. On tavoitefarkkuja joihin en koskaan tule enää mahtumaan, pieniä mekkoja joita en koskaan enää kehtaa laittaa päälleni, kymmeniä kotikalsareita jotka ovat toistaan venyneempiä ja nuhjuisempia ja lista jatkuu loputtomiin.

Vaatteiden hinta ei myöskään kerro onko se ekologinen tai eettinen ostopäätös. Vaikka moni ajattelee, että hinta kertoo laadusta ja siitä että kaikki on kunnossa, niin tosiasia on, ettei se oikeasti aina kerro. On eri asia jos koko vaatteen matka pellolta kauppaan on selvillä ja se voidaan esitellä kuluttajalle. Näin ei kuitenkaan yleensä ole. Tästä syystä olen itse ajatellut, että ostan mahdollisimman järkevästi, tarpeeseen ja vähän.

Vaatteet, niiden ostaminen, kuluttaminen ja pois heittäminen liittyy todella isosti kierrätykseen, ekologiseen toimintaan ja eettisyyteen. Vaateteollisuus on niin iso bisnes ja ihmiset kuluttavat muotia aivan käsittämättömiä määriä vuodessa. Tästä syystä aihetta ei voida sivuuttaa kun puhutaan kierrätyksestä. Moni ei välttämättä edes omassa elämässään ajattele vaatteiden elämänkaarta tai sitä miten niiden ostaminen vaikuttaa niin monella tapaa ihmisten elämään ja luontoon. Aihe on niin valtava, että siitä tulen tekemään useamman jutun kun pääsen vauhtiin.

Tämä "10 uutta vaatetta vuodessa -haaste" on minulle sopiva tavoite johon yritän pyrkiä. En tiedä onnistunko pitämään ostamiseni kurissa, mutta pääasia on että ainakin tämän avulla tulen aina harkitsemaan kannattaako uusi vaate ostaa vai ei. Haasteen positiivinen puoli on se, että voin ostaa käytettyjä vaatteita uusien sijaan. Käytettyjen vaatteiden ostaminen pidentää vaatteen elinkaarta ja sitäkautta on ekologisempi vaihtoehto kuin uuden hankkiminen. Lähdetkö mukaan haasteeseen?





kuvat @tintsav

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuisti kevätkuntoon: terassilautojen kääntäminen osa 1

Eilen oli niin lämmin ilma, että aloin pihatöihin ja ennen kuin huomasinkaan olin jo aloittanut kuistin terassilaudoituksen kääntämisen. Jos joku miettii miten terassilautojen kääntäminen tapahtuu, niin voin sanoa että melko helposti. Ongelmia voi tulla jos kuisti ei ole symmetrinen ja on tehty jotain lovia tai sahauksia, jotka ei toimi peilikuvana. Meillä kuisti on suorakaide ja vain yhdessä kohdassa oli sahattu lovi, joka ei haitannut lopputuloksen kannalta. Jos samaa puutavaraa ei ole enempää, niin nämä asiat on hyvä miettiä ennen aloittamista. Teimme viime vuonna kuistin viereen ison istutuslaatikon erilaisesta terassilaudasta. Kuistin pintalautaa vastaavaa ei myydä missään. Se on ohuempaa ja moniuraisempaa kuin tällä hetkellä täälläpäin missään sahalla valmistuksessa/myynnissä olevat terassilaudat. Tästä syystä olemme tehneet kaikki uudet terassirakennelmat 120 leveästä urallisesta ruskeasta terassilaudasta ja jättäneet vanhoihin osiin vanhat laudat paikalleen. Koska ol...

Verta, hikeä ja T-paitoja Ylellä

Oletko jo katsonut Yle areenasta dokumenttisarjan pikamuodista? Sarjassa neljä somevaikuttajaa matkustaa Myanmariin työskentelmään vaateteollisuuden alkulähteille. Jaksoissa esitellään erilaisia työvaiheita, tehtaita ja työpäivien kulkua. Kieltämättä tuntui kyllä aika pahalta katsoa jaksoja, vaikka itse olen nähnyt vastaavia ohjelmia aikaisemminkin. Oma kuplani myös puhkesi, koska tajusin kuinka tietämättömiä ihmiset ovat näistä asioista. Ohjelmassa vaikuttajat keräävät puuvillaa pelloilta ja kuivaavat sitä tehtaalla, tutustuvat kankaiden värjäämiseen, käsittelevät nahkaa ja ompelevat tuotteita. Itselleni täysin uusi aihe oli jakso jossa esiteltiin "muovinjalostamo". Olen monesti kuullut, että köyhissä maissa yksi ammatti on roskankerääjä ja olen miettinytkin minne niitä roskia kerätään ja kuka siitä maksaa. Muovinjalostamossa muoviroskat eroteltiin toisistaan ja käsiteltiin hiutalemaiseen muotoon, jollaisena se sitten lähtee eteenpäin uudeksi raaka-aineeksi. ...