Siirry pääsisältöön

Verta, hikeä ja T-paitoja Ylellä

Oletko jo katsonut Yle areenasta dokumenttisarjan pikamuodista? Sarjassa neljä somevaikuttajaa matkustaa Myanmariin työskentelmään vaateteollisuuden alkulähteille. Jaksoissa esitellään erilaisia työvaiheita, tehtaita ja työpäivien kulkua. Kieltämättä tuntui kyllä aika pahalta katsoa jaksoja, vaikka itse olen nähnyt vastaavia ohjelmia aikaisemminkin. Oma kuplani myös puhkesi, koska tajusin kuinka tietämättömiä ihmiset ovat näistä asioista.




Ohjelmassa vaikuttajat keräävät puuvillaa pelloilta ja kuivaavat sitä tehtaalla, tutustuvat kankaiden värjäämiseen, käsittelevät nahkaa ja ompelevat tuotteita. Itselleni täysin uusi aihe oli jakso jossa esiteltiin "muovinjalostamo". Olen monesti kuullut, että köyhissä maissa yksi ammatti on roskankerääjä ja olen miettinytkin minne niitä roskia kerätään ja kuka siitä maksaa. Muovinjalostamossa muoviroskat eroteltiin toisistaan ja käsiteltiin hiutalemaiseen muotoon, jollaisena se sitten lähtee eteenpäin uudeksi raaka-aineeksi.

Itseäni riipaiseva paikka oli nahkaa käsittelevä tehdas, jossa nahkoja liotettiin erilaisissa kemikaaleissa ja niistä raavittiin karvat pois. Itsekin ostan mieluiten nahkakenkiä ja laukkuja, koska ne kestävät pitkään ja ovat kauniita. Nyt aloin miettimään minkälaisia vaikutuksia nahkan käsittelyyn tarvittavilla kemikaaleilla on ympäristöön ja ihmisiin tällaisissa maissa. Ensi kerralla ennen kuin ostan jotain nahkaista, otan paremmin selvää missä nahka on käsitelty.

Itse pukeudun melkein aina mustaan ja kappas vain kuinka mustat vaatteet paljastuivatkin kaikkein pahimmiksi kemikaalisyöpöiksi. Kankaiden värjääminen on kamala ympäristön kuormittaja sillä kemikaalit päästetään usein valumaan maahan ja vesistöihin. Sitä kautta ne vaikuttavat myös alueella eläviin ihmisiin, jotka käyttävät samaa vettä peseytymiseen, ruoanlaittoon, pyykkäämiseen ja viljelymaiden kasteluun.

Pelottavaa oli myös se, että kaikkien haastateltavien paikallisten mielestä asiat olivat täysin kunnossa. Terveysongelmia ei ollut kenelläkään tehtaiden työntekijöillä, vaikka he saattoivat työskennellä ympäri vuorokauden muutamalla vapaapäivällä vuodessa ja asua tehtaan yläkerrassa. Tietysti nämä paikat joihin kuvausryhmä pääsi sisälle, ovat varmasti kaikkein laadukkaimpia tiloja ja tehtaita ja työntekijöille on kerrottu mitä vastata haastatteluissa. Totuus on varmasti paljon pahempi kuin mitä tässä ohjelmassa meille näytettiin.





Ohjelmassa keskitytään pikamuotiin, mutta todellisuudessa suurinosa vaatteistamme valmistetaan aivan vastaavanlaisissa paikoissa. Kallis vaate tai asuste ei kerro mistä paikasta se on kotoisin. Pikamuoti on ilmiö, joka herkuttelee kulutustottumuksillamme ja välinpitämättömyydellämme. Ennen puhuttiin vuodenaikojen mukaan vaihtuvasta muodista, mutta nyt uusia mallistoja tulee liikkeisiin viikottain. Voimme tietysti syyttää yrityksiä tarjonnasta, mutta fakta on se että me luomme pikamuodille kysynnän.

Paikallisten palkat ovat kuitenkin kiinni näissä töissä ja jos lopettaisimme tuotteiden ostamisen heidän työpaikkansa loppuisivat täysin. Asia on siis monimutkaisempi kuin voisi kuvitella. Kuluttajana voimme ainoastaan vaatia läpinäkyvyyttä yrityksiltä ja parempia oloja työntekijöille. Miten se sitten käytännössä tapahtuu on ainakin minulle mysteeri. Itse olen ajatellut ostaa vähemmän uutta ja enemmän käytettyä. Lue aiempi juttu ja lähde mukaan "10 uutta vaatetta vuodessa" -haasteeseen!

 Onko sinun vaatekaapissa vaatteita lapulla made in Myanmar?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin. Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi , joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi! Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuud

Kuisti kevätkuntoon: terassilautojen kääntäminen osa 1

Eilen oli niin lämmin ilma, että aloin pihatöihin ja ennen kuin huomasinkaan olin jo aloittanut kuistin terassilaudoituksen kääntämisen. Jos joku miettii miten terassilautojen kääntäminen tapahtuu, niin voin sanoa että melko helposti. Ongelmia voi tulla jos kuisti ei ole symmetrinen ja on tehty jotain lovia tai sahauksia, jotka ei toimi peilikuvana. Meillä kuisti on suorakaide ja vain yhdessä kohdassa oli sahattu lovi, joka ei haitannut lopputuloksen kannalta. Jos samaa puutavaraa ei ole enempää, niin nämä asiat on hyvä miettiä ennen aloittamista. Teimme viime vuonna kuistin viereen ison istutuslaatikon erilaisesta terassilaudasta. Kuistin pintalautaa vastaavaa ei myydä missään. Se on ohuempaa ja moniuraisempaa kuin tällä hetkellä täälläpäin missään sahalla valmistuksessa/myynnissä olevat terassilaudat. Tästä syystä olemme tehneet kaikki uudet terassirakennelmat 120 leveästä urallisesta ruskeasta terassilaudasta ja jättäneet vanhoihin osiin vanhat laudat paikalleen. Koska ol

Lavatarhan rakentaminen: kasvulaatikot

Lavatarha ei olisi lavatarha ilman kasvulaatikoita. Monet käyttävät valmiita lavoja, mutta lavat voi myös rakentaa itse. Näin saat juuri oikean kokoiset ja malliset laatikot. Omaan lavatarhaani laatikoiden materiaalit löytyivät omasta pihasta ja appivanhempien varastosta. Ainoa kriteerimme oli rakentaa kasvulaatikot käsittelemättömästä puusta. Tarvittavat materiaalit: - puutolppia - lautaa (meillä myös paneelia) - patolevyä tai muuta muovilevyä - ruuveja Me saimme appivanhempien varastosta paneelin pätkiä joista teimme laidat. Tähän käy paremmin paksumpi lauta, mutta koska paneelit olivat tarjolla, päätimme käyttää niitä. Puun paksuus hidastaa lahoamista sillä laatikot altistuvat sään rasitukselle ja ovat maassa kiinni. Ensimmäisenä mittaa kuinka monta paneelia tai lautaa haluat laittaa päällekkäin ja määritä korkeus. Me teimme kolmen paneelin laatikoita kolme ja yhden neljän laatikon. Erikorkeuiset laatikot tekevät myös kivaa ilmettä lavatarhaan. Seuraavaksi mittaa