Siirry pääsisältöön

Lavatarhan vuosi

 Aika on vierähtänyt nopeasti ja blogi on viettänyt hiljaiseloa. Olen tehnyt töitä toisen blogin parissa ja omat juttuni ovat tietenkin jääneet sivuun. Nyt on kuitenkin taas intoa päivittää kuulumisia lavatarhasta. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen lavatarhaan ja se tulee olemaan ensi kesänkin kohokohta pihassa. Suunnitteilla on kyllä tosin myös kasvihuone, mutta se on vasta ajatuksen tasolla.

Tässä teille kuvia lavatarhan ensimmäisestä vuodesta!

Kevät 2020


 

 

 

Kesä 2020

  

 

 

 

 

 

Syksy 2020









 

Talvi 2020

 

 

 

  

Tältä näytti lavatarhan vuosi! Mikä vuodenajoista ja kuvista on suosikkisi? Itse pidin paljon tuosta kukkapöydästä, jonka nikkaroin niistä vanhoista jämälaudoista mitkä oli menossa kaatikselle ja tietysti jouluvalot oli todella kauniit! Kevättä odotellessa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin. Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi , joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi! Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuud

Roskakevät

Roskaaminen. Heräsin itse ajattelemaan roskaamista äitini ansiosta ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta. Roskia on kaikkialla ja roskaaminen tuntuu olevan todella iso ongelma meillä täällä Hämeenlinnassa. Nyt kun kerran avasin silmäni roskille huomaan ne kaikki. Ymmärrän siis äitiäni, joka joka päivä koirien kanssa aamulenkillä kerää roskia tien varsilta ja kuvaa niitä instatarinoihin valistaakseen ihmisiä roskaamisesta. Kysymykseni kuuluukin: Miten on mahdollista että samalla reitillä on joka aamu niin paljon roskaa? Roskaaminen tuntuu olevan iso ongelma siellä missä myydään pikaruokaa. Pikaruokaloiden pakkausmateriaalia pursuaa teiden varsista enemmän kuin voikukkia. Mikä saa ihmisen heittämään hampparipaperit ikkunasta pihalle ja ketä tästä pitäisi syyttää? Pitäisikö ravintoloiden vastata enemmän ympäristön siivoamisesta, koska heidän logollaan varustetut roskat pyörivät jaloissa. Olisiko syytä panostaa valistukseen vai syyttää asiakkaita, jotka eivät vaivaudu roskiksille.

Lavatarhan rakentaminen: pohjatyöt

Tämän kevään projektina meillä on ollut keittiöpuutarhan rakentaminen. Toteutamme sen lavatarhan muodossa eli kaikki kasvatetaan ns. lavoissa. Lavoja voi ostaa valmiina tai rakentaa puusta, harkoista tai vaikka tiilistä. Ideana on saada maanpinta kohoamaan, jolloin maa lämpiää keväällä nopeammin ja viljelykausi pitenee. Lavatarhan voi tehdä pieneen tilaan ja siitä saa visuaalisesti kauniimman ja modernimman kuin perinteisestä kasvimaasta. Tässä kuvassa lähtötilanne   Idea lavatarhasta muhi päässäni kevättalven ja heti kun ilmat antoivat myöten, pystyimme aloittamaan projektin. Ensimmäisenä perustimme uuden k ukkapenkin nurmikolle terassin viereen. Siitä jutusta voit lukea täältä. Kukkapenkin perustamisesta jäi paljon nurmikkoa. Käytin sen täyttömaana suoristamaan keittiöpuutarhan pohjaa. Nurmikko oli pitkinä kaistaleina ja niitä oli helppo kasata pinoihin nurinpäin. Aikanaan ne maatuvat ja maanpinta saattaa laskea, mutta pihan osa johon lavatarha tulee on melko routimaton po