Siirry pääsisältöön

Kukkapenkin perustaminen nurmikolle

Kukkapenkin perustamisessa on monta tapaa, mutta itse olen aina perustanut kukkapenkin nurmikolle kuorimalla nurmikon pois ja perkaamalla mullasta juuret ja rikkakasvit. En harrasta ylimääräisen mullan ostamista jos jo omassa maassa oleva multa on hyvää ja sitä voi parantaa. Monissa ohjelmissa kuoritaan vanhat maakerrokset kokonaan pois ja tilalle tuodaan kuormittain uutta multaa ja maata. Näin suuria ja kalliita asioita kukkapenkin perustamiseen ei kuitenkaan vaadita.



Aluksi määritän kukkapenkin koon ja alueen. Kannattaa tehdä kerralla suuri penkki johon saat istutettua puita, pensaita, perennoja eli monivuotisia kukkivia kasveja, kesäkukkia sekä kukkasipuleita. Isompi ja selkeämpi kukkapenkki on aina helppohoitoisempi ja kauniimpi, kuin siellä täällä nurmikolle tökätyt kukkatörrötykset. Mottoni on, että aina kannattaa tehdä sellainen mikä tuntuu alussa liian isolta, koska se on kuitenkin lopulta liian pieni.

Kukkapenkin perustustöihin sain avuksi paremman puoliskoni! Alla lähtötilanne



Tämä uusi kukkapenkki perustettiin terassin rinnalle. Nurmikko ei tässä kohtaa kunnolla kasvanut ja halusin terassin vierelle enemmän jotain kaunista kasvamaan! Kukkapenkistä tuli L kirjaimen muotoinen. Mittasin leveyden kepillä ja kanttasin lapiolla päädyt ja sivuihin merkit pyöröharaa varten. Nurmikkomaan nostelin kottikärryyn myöhempää käyttöä varten.



Seuraavaksi pääsimme pyöröharan käyttöön. Tämä on ollut korvaamaton laite meillä kotona kaikissa projekteissamme. Nekon pyöröharalla saa nopeasti kuorittua nurmikkoa suorissa linjoissa eika lapion kanssa tarvi heilua. Lapiollakin kuoriminen onnistuu mutta hara ottaa nurmikon isoissa osissa ja siististi. Nurmikkomaan voi käyttää täyttömaana jossain muussa paikassa, kompostoida tai myös tietysti kuljettaa kaatopaikalle.




Pyöröharailun jälkeen käänsimme maan ympäri lapiolla jolloin kaikki rikat ja juuret nousevat pintaan ja ne on helppo nyppiä pois. Tämä kannattaa tehdä huolella, jotta myöhemmin kitkemistä on vähemmän.




Itse tykkään harailla penkkiä tasaisemmaksi ja vielä lopuksi haravoida pintaan jääneitä juuria pois. Tähän penkkiin istutan tulevaisuudessa paljon kukkia, mutta näin keväällä siirsimme penkkiin vain pihassamme jo kasvavia puita, pensaita ja perennoja yhden ostamani magnolian lisäksi. Keskelle L kirjainta istutimme luumun, joka piti siirtää toisen projektimme keittiöpuutarhan alta pois.



Luumusta ei kasva isoa puuta. Sen voi istuttaa lähelle terassia jos sitä leikkaa ja muotoilee säännöllisesti. Kukkapenkkiä perustaessa kannattaa aina ensin istuttaa puut ja pensaat ja sitten vasta miettiä kukkia. Isommat kasvit tekevät istutuksiin muotoja, näkösuojaa ja varjostavat paikkoja jonne toivotaan varjoa. Tämän penkin toiseen kärkeen istutimme vartetun lumipalloheiden, joka siirtyi pois omenapuun alta. Omenapuukin sai siis siirtyä keittiöpuutarhan alta kuten luumu.


Istutin penkin päätyyn myös magnolian, joka on arka kasvi. Sen menestymisestä ei ole takeita, mutta pensaan voi saada viihtymään jos kasvupaikka on lämmin ja suojaisa. Magnoliat kukkivat juuri näin alkukeväästä. Lisäksi siirsin penkkiin kiiltoleimua ja jotain toista perennaa, jota en tunnistanut. Kesällä voin siis yllättyä iloisesti.



Lopuksi huomaa tehneensä hommia, mutta sehän puutarhan ja pihan laittamisessa on ideana. Aiotko tehdä uusia kukkapenkkejä tänä keväänä? Jos aiot niin kerro miten ja mitä ajattelit istuttaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin. Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi , joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi! Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuud

Kuisti kevätkuntoon: terassilautojen kääntäminen osa 1

Eilen oli niin lämmin ilma, että aloin pihatöihin ja ennen kuin huomasinkaan olin jo aloittanut kuistin terassilaudoituksen kääntämisen. Jos joku miettii miten terassilautojen kääntäminen tapahtuu, niin voin sanoa että melko helposti. Ongelmia voi tulla jos kuisti ei ole symmetrinen ja on tehty jotain lovia tai sahauksia, jotka ei toimi peilikuvana. Meillä kuisti on suorakaide ja vain yhdessä kohdassa oli sahattu lovi, joka ei haitannut lopputuloksen kannalta. Jos samaa puutavaraa ei ole enempää, niin nämä asiat on hyvä miettiä ennen aloittamista. Teimme viime vuonna kuistin viereen ison istutuslaatikon erilaisesta terassilaudasta. Kuistin pintalautaa vastaavaa ei myydä missään. Se on ohuempaa ja moniuraisempaa kuin tällä hetkellä täälläpäin missään sahalla valmistuksessa/myynnissä olevat terassilaudat. Tästä syystä olemme tehneet kaikki uudet terassirakennelmat 120 leveästä urallisesta ruskeasta terassilaudasta ja jättäneet vanhoihin osiin vanhat laudat paikalleen. Koska ol

Lavatarhan rakentaminen: kasvulaatikot

Lavatarha ei olisi lavatarha ilman kasvulaatikoita. Monet käyttävät valmiita lavoja, mutta lavat voi myös rakentaa itse. Näin saat juuri oikean kokoiset ja malliset laatikot. Omaan lavatarhaani laatikoiden materiaalit löytyivät omasta pihasta ja appivanhempien varastosta. Ainoa kriteerimme oli rakentaa kasvulaatikot käsittelemättömästä puusta. Tarvittavat materiaalit: - puutolppia - lautaa (meillä myös paneelia) - patolevyä tai muuta muovilevyä - ruuveja Me saimme appivanhempien varastosta paneelin pätkiä joista teimme laidat. Tähän käy paremmin paksumpi lauta, mutta koska paneelit olivat tarjolla, päätimme käyttää niitä. Puun paksuus hidastaa lahoamista sillä laatikot altistuvat sään rasitukselle ja ovat maassa kiinni. Ensimmäisenä mittaa kuinka monta paneelia tai lautaa haluat laittaa päällekkäin ja määritä korkeus. Me teimme kolmen paneelin laatikoita kolme ja yhden neljän laatikon. Erikorkeuiset laatikot tekevät myös kivaa ilmettä lavatarhaan. Seuraavaksi mittaa