Siirry pääsisältöön

Kukkapenkin perustaminen nurmikolle

Kukkapenkin perustamisessa on monta tapaa, mutta itse olen aina perustanut kukkapenkin nurmikolle kuorimalla nurmikon pois ja perkaamalla mullasta juuret ja rikkakasvit. En harrasta ylimääräisen mullan ostamista jos jo omassa maassa oleva multa on hyvää ja sitä voi parantaa. Monissa ohjelmissa kuoritaan vanhat maakerrokset kokonaan pois ja tilalle tuodaan kuormittain uutta multaa ja maata. Näin suuria ja kalliita asioita kukkapenkin perustamiseen ei kuitenkaan vaadita.



Aluksi määritän kukkapenkin koon ja alueen. Kannattaa tehdä kerralla suuri penkki johon saat istutettua puita, pensaita, perennoja eli monivuotisia kukkivia kasveja, kesäkukkia sekä kukkasipuleita. Isompi ja selkeämpi kukkapenkki on aina helppohoitoisempi ja kauniimpi, kuin siellä täällä nurmikolle tökätyt kukkatörrötykset. Mottoni on, että aina kannattaa tehdä sellainen mikä tuntuu alussa liian isolta, koska se on kuitenkin lopulta liian pieni.

Kukkapenkin perustustöihin sain avuksi paremman puoliskoni! Alla lähtötilanne



Tämä uusi kukkapenkki perustettiin terassin rinnalle. Nurmikko ei tässä kohtaa kunnolla kasvanut ja halusin terassin vierelle enemmän jotain kaunista kasvamaan! Kukkapenkistä tuli L kirjaimen muotoinen. Mittasin leveyden kepillä ja kanttasin lapiolla päädyt ja sivuihin merkit pyöröharaa varten. Nurmikkomaan nostelin kottikärryyn myöhempää käyttöä varten.



Seuraavaksi pääsimme pyöröharan käyttöön. Tämä on ollut korvaamaton laite meillä kotona kaikissa projekteissamme. Nekon pyöröharalla saa nopeasti kuorittua nurmikkoa suorissa linjoissa eika lapion kanssa tarvi heilua. Lapiollakin kuoriminen onnistuu mutta hara ottaa nurmikon isoissa osissa ja siististi. Nurmikkomaan voi käyttää täyttömaana jossain muussa paikassa, kompostoida tai myös tietysti kuljettaa kaatopaikalle.




Pyöröharailun jälkeen käänsimme maan ympäri lapiolla jolloin kaikki rikat ja juuret nousevat pintaan ja ne on helppo nyppiä pois. Tämä kannattaa tehdä huolella, jotta myöhemmin kitkemistä on vähemmän.




Itse tykkään harailla penkkiä tasaisemmaksi ja vielä lopuksi haravoida pintaan jääneitä juuria pois. Tähän penkkiin istutan tulevaisuudessa paljon kukkia, mutta näin keväällä siirsimme penkkiin vain pihassamme jo kasvavia puita, pensaita ja perennoja yhden ostamani magnolian lisäksi. Keskelle L kirjainta istutimme luumun, joka piti siirtää toisen projektimme keittiöpuutarhan alta pois.



Luumusta ei kasva isoa puuta. Sen voi istuttaa lähelle terassia jos sitä leikkaa ja muotoilee säännöllisesti. Kukkapenkkiä perustaessa kannattaa aina ensin istuttaa puut ja pensaat ja sitten vasta miettiä kukkia. Isommat kasvit tekevät istutuksiin muotoja, näkösuojaa ja varjostavat paikkoja jonne toivotaan varjoa. Tämän penkin toiseen kärkeen istutimme vartetun lumipalloheiden, joka siirtyi pois omenapuun alta. Omenapuukin sai siis siirtyä keittiöpuutarhan alta kuten luumu.


Istutin penkin päätyyn myös magnolian, joka on arka kasvi. Sen menestymisestä ei ole takeita, mutta pensaan voi saada viihtymään jos kasvupaikka on lämmin ja suojaisa. Magnoliat kukkivat juuri näin alkukeväästä. Lisäksi siirsin penkkiin kiiltoleimua ja jotain toista perennaa, jota en tunnistanut. Kesällä voin siis yllättyä iloisesti.



Lopuksi huomaa tehneensä hommia, mutta sehän puutarhan ja pihan laittamisessa on ideana. Aiotko tehdä uusia kukkapenkkejä tänä keväänä? Jos aiot niin kerro miten ja mitä ajattelit istuttaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 uutta vaatetta vuodessa -haaste

En ole muutamaan vuoteen ollut enään kova himoshoppailija, mutta siitä huolimatta ostan turhia harkitsemattomia vaatteita kaappini perukoille. Siksi haastoin itseni vuoden alussa ostamaan vain kymmenen uutta vaatetta tänä vuonna! Nuorempana ostin surutta vaatteita useasti viikossa. Oli ihanaa ostaa uusi vaate viikonlopun menoihin tai juhliin. En koskaan ajatellut minkälaisia vaikutuksia omilla ostotottumuksillani olisi muiden elämään tai maailmaan. Miksi olisinkaan, koska meillä Suomessa asiat ovat niin hyvin. En kokenut omien tekojeni olevan milläänlailla merkittäviä eikä mieleeni tullut vaatteiden valmistuksen haittapuolia. En miettinyt näitä asioita koskaan, eikä niistä puhuttu edes sitä vähää mitä tänäpäivänä. No nyt aikuisena olen tietoinen asioista ja niinkuin sanotaan tieto luo tuskaa. Omantunnon tuskaa ainakin kun kyseessä ovat vaatteet. Oma tyylini on muuttunut minimalistisemmaksi vuosien saatossa ja olen ymmärtänyt kuinka paljon turhia vaatteita omistan...

Kuisti kevätkuntoon: terassilautojen kääntäminen osa 1

Eilen oli niin lämmin ilma, että aloin pihatöihin ja ennen kuin huomasinkaan olin jo aloittanut kuistin terassilaudoituksen kääntämisen. Jos joku miettii miten terassilautojen kääntäminen tapahtuu, niin voin sanoa että melko helposti. Ongelmia voi tulla jos kuisti ei ole symmetrinen ja on tehty jotain lovia tai sahauksia, jotka ei toimi peilikuvana. Meillä kuisti on suorakaide ja vain yhdessä kohdassa oli sahattu lovi, joka ei haitannut lopputuloksen kannalta. Jos samaa puutavaraa ei ole enempää, niin nämä asiat on hyvä miettiä ennen aloittamista. Teimme viime vuonna kuistin viereen ison istutuslaatikon erilaisesta terassilaudasta. Kuistin pintalautaa vastaavaa ei myydä missään. Se on ohuempaa ja moniuraisempaa kuin tällä hetkellä täälläpäin missään sahalla valmistuksessa/myynnissä olevat terassilaudat. Tästä syystä olemme tehneet kaikki uudet terassirakennelmat 120 leveästä urallisesta ruskeasta terassilaudasta ja jättäneet vanhoihin osiin vanhat laudat paikalleen. Koska ol...

Verta, hikeä ja T-paitoja Ylellä

Oletko jo katsonut Yle areenasta dokumenttisarjan pikamuodista? Sarjassa neljä somevaikuttajaa matkustaa Myanmariin työskentelmään vaateteollisuuden alkulähteille. Jaksoissa esitellään erilaisia työvaiheita, tehtaita ja työpäivien kulkua. Kieltämättä tuntui kyllä aika pahalta katsoa jaksoja, vaikka itse olen nähnyt vastaavia ohjelmia aikaisemminkin. Oma kuplani myös puhkesi, koska tajusin kuinka tietämättömiä ihmiset ovat näistä asioista. Ohjelmassa vaikuttajat keräävät puuvillaa pelloilta ja kuivaavat sitä tehtaalla, tutustuvat kankaiden värjäämiseen, käsittelevät nahkaa ja ompelevat tuotteita. Itselleni täysin uusi aihe oli jakso jossa esiteltiin "muovinjalostamo". Olen monesti kuullut, että köyhissä maissa yksi ammatti on roskankerääjä ja olen miettinytkin minne niitä roskia kerätään ja kuka siitä maksaa. Muovinjalostamossa muoviroskat eroteltiin toisistaan ja käsiteltiin hiutalemaiseen muotoon, jollaisena se sitten lähtee eteenpäin uudeksi raaka-aineeksi. ...