Siirry pääsisältöön

Sammaltuki viherkasville

Sammaltuen tekeminen viherkasville on helppo tapa tukea köynnöskasvi. Monet kasvit kasvavat luonnossa puunrungoilla ylöspäin ja siksi ne kannattaa tukea jo varhaisessa vaiheessa. Sammaltuen tekeminen näillä ohjeilla on helppoa ja nopeaa!


Löysin ohjeen tuen tekemiseen instagramista @craigmilran tililtä ja halusin heti kokeilla miten homma toimii. Päätin kokeilla sammaltukea tetrikselle eli Rhaphidophora Tetraspermille. Se on ns. valepeikko, koska se muistuttaa monien mielestä peikonlehteä. Tetris on köynnöstävä nopeakasvuinen siro viherkasvi, joka löytyy varmasti monien teistä kotoa. Olin ostanut omani Hämeenlinnalaisesta kukkakaupasta ja heti alussa nappasin kasvista pistokkaan juurtumaan sammaleeseen. Halusin saada kasvista tuuheamman ja siksi ajattelin istuttaa juurtuneen alun vanhan kanssa samaan ruukkuun.

Sammaltuen tekemiseen tarvitset nämä asiat:
- viherkasvin (kukkakaupasta)
- verkkoa (Puuilosta eläinverkkoa)
- muovisen tukikepin (Hankkijalta)
- rahkasammalta (verkkokauppa Reptile Maniacs)
- kasvualustan (kookos Lidlistä, kaarna Tokmannilta, perliitti Kodin Terrasta)
- vihreää rautalankaa (Kodin terrasta)
- leveämpää rautalankanauhaa (Kodin terrasta)

Aloita turvottamalla rahkasammal vedessä. Itse laitoin sammaleen ämpäriin ja kaadoin päälle reilusti vettä. Kuvassa sammal kuivana ja alla turvotettuna.





Sammaleen tuvotessa irrota viherkasvista aiempi kasvualusta jos haluat vaihtaa sen. Kasvin juurien peseminen on tärkeää mullasta mullattomaan kasvualustaan siirryttäessä. Itse irrotin suurimmat mullat käsin ja lopuksi liotin kasvin juuria vedessä. Irrottelin multaa kevyesti sormin juurista, mutta en saanut kaikkea irti rikkomatta juuria. En tiedä miten ihmiset tekevät tämän onnistuneesti! Sammaleessa juurtunut pistokas oli onneksi helppo erotella sammaleesta ja sille oli muodostunut hienot juuret.











Tämän jälkeen voit leikata verkosta oikean mittaisen suikaleen pihdeillä. Itse halusin tehdä melko korkean tuen, koska uskon kasvin kasvavan vauhdilla tukea pitkin. Mittasin verkon tukikepin pituiseksi ja noin talouspaperin pahvin kokoiseksi. Pahvirullaa on helppo käyttää apuna tuen pyöristämiseen.







Verkkoa voi alkaa täyttämään sammaleen turvottua. Katsomistani ohjeista poiketen en laittanut sammalta tuen alhaalta asti, vaan mittasin ruukun syvyyden verran ilman sammalta. Ajattelin, että täytän ruukun pelkällä kasvualustalla ja en halunnut sammalta sekaan. Ajatukseni on että ruukun vaihto voi olla helpompaa kun juuret eivät ole kietoutuneet verkon sisällä olevaan sammaleeseen.

Kun verkko on täytetty sammaleella, se kiristetään nippuun rautalangalla noin 10 cm välein. Lopuksi verkkoon kiinnitetään muovinen tukikeppi varsinkin jos kasvi tulee olemaan isona painava.







Sammaltuki asetetaan ruukun pohjalle. Tässä vaiheessa se ei pysy pystyssä, joten tukeminen ja kasvin istuttaminen oli hieman haastellista yksin. Haastavaa istutuksesta teki se että ruukku oli pieni suhteessa sammaltuen korkeuteen. Käytin tetriksen kasvupohjaan kaarnaa (orkideamultaa), perliittiä ja kookosta (Lidlistä).


 Sammaltuen ideana on se, että kasvi muodostaa juuristoa myös tukeen. Tällöin olemassa olevat ilmajuuret kannattaa painaa sammaleen sisälle jo valmiiksi. Juuriston avulla kasvi kiinnittyy tukeen, mutta alussa sitä on hyvä ohjata oikeaan suuntaan. Kiinnitin leveällä nauhamaisella rautalangalla kasvia varresta kiipeämään tukea pitkin.






Katsomassani ohjeessa sammaltuen yläosa jätettiin myös paljaaksi. En tiedä miksi, mutta tein samalla tavalla. Nyt kasvi näyttää hieman orvolta jättimäisen tuen kanssa, mutta ainakin tilillä olleiden kuvien perusteella uskon, että kasvu on vauhdikasta ja tuki peittyy äkkiä! Sammaltolpasta voi tehdä myös lyhyemmän ja sitä voi jatkaa kasvin kasvaessa. Se olisikin kauniimpi vaihtoehto, mutta ostamani tukitolpat olivat tämän mittaisia, joten ei mahda mitään!

Tällaisia sammaltukia ajattelin tehdä kultaköynnöksille ja peikonlehdille! Miten olet tukenut omat köynnöskasvisi ja aiotko kokeilla sammaltukea?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin. Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi , joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi! Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuud

Kuisti kevätkuntoon: terassilautojen kääntäminen osa 1

Eilen oli niin lämmin ilma, että aloin pihatöihin ja ennen kuin huomasinkaan olin jo aloittanut kuistin terassilaudoituksen kääntämisen. Jos joku miettii miten terassilautojen kääntäminen tapahtuu, niin voin sanoa että melko helposti. Ongelmia voi tulla jos kuisti ei ole symmetrinen ja on tehty jotain lovia tai sahauksia, jotka ei toimi peilikuvana. Meillä kuisti on suorakaide ja vain yhdessä kohdassa oli sahattu lovi, joka ei haitannut lopputuloksen kannalta. Jos samaa puutavaraa ei ole enempää, niin nämä asiat on hyvä miettiä ennen aloittamista. Teimme viime vuonna kuistin viereen ison istutuslaatikon erilaisesta terassilaudasta. Kuistin pintalautaa vastaavaa ei myydä missään. Se on ohuempaa ja moniuraisempaa kuin tällä hetkellä täälläpäin missään sahalla valmistuksessa/myynnissä olevat terassilaudat. Tästä syystä olemme tehneet kaikki uudet terassirakennelmat 120 leveästä urallisesta ruskeasta terassilaudasta ja jättäneet vanhoihin osiin vanhat laudat paikalleen. Koska ol

Lavatarhan rakentaminen: kasvulaatikot

Lavatarha ei olisi lavatarha ilman kasvulaatikoita. Monet käyttävät valmiita lavoja, mutta lavat voi myös rakentaa itse. Näin saat juuri oikean kokoiset ja malliset laatikot. Omaan lavatarhaani laatikoiden materiaalit löytyivät omasta pihasta ja appivanhempien varastosta. Ainoa kriteerimme oli rakentaa kasvulaatikot käsittelemättömästä puusta. Tarvittavat materiaalit: - puutolppia - lautaa (meillä myös paneelia) - patolevyä tai muuta muovilevyä - ruuveja Me saimme appivanhempien varastosta paneelin pätkiä joista teimme laidat. Tähän käy paremmin paksumpi lauta, mutta koska paneelit olivat tarjolla, päätimme käyttää niitä. Puun paksuus hidastaa lahoamista sillä laatikot altistuvat sään rasitukselle ja ovat maassa kiinni. Ensimmäisenä mittaa kuinka monta paneelia tai lautaa haluat laittaa päällekkäin ja määritä korkeus. Me teimme kolmen paneelin laatikoita kolme ja yhden neljän laatikon. Erikorkeuiset laatikot tekevät myös kivaa ilmettä lavatarhaan. Seuraavaksi mittaa