Siirry pääsisältöön

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin.

Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi, joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi!





Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuuden tullen ostin nämä kaunokaiset kokoelmiini!



Rahkasammal tulee pakattuna tiivisti harkkona. Se turvotetaan ensin runsaassa vedessä kunnes se pehmenee. 

Pistokkaille sopiva purkki voi löytyä keittiöstä. Itse olen ottanut pensasmustikkapurkit talteen juurrutusta varten. Läpinäkyvässä purkissa näkee hyvin juurien kehityksen, mutta tärkeää on pohjassa olevien reikien määrä. Näissä purkeissa reikiä on reunoilla, joten keskelle voi tehdä uusia saksilla tai poralla.  





Rahkasammaleesta puristetaan ylimääräinen vesi pois ja sitä laitetaan ilmavasti purkin pohjalle. Sitten pistokas asetetaan sopivalle syvyydelle purkkiin. Näissä pistokkaissa varsi oli erityisen pitkä, joten se jäi purkin yläpuolelle, mikä ei haittaa. Sammalta asetellaan pistokkaan ympärille vahingoittamatta kasvin osia. Joissain pistokkaissa on valmiina juuria jolloin on tärkeä katsoa, ettei juuret taitu tai mene rullalle.



Pistokkaita kastellaan kun sammal on kuivahtanut hieman. Sitä ei saa päästää koskaan kokonaan kuivumaan. Itse huomasin toisen pistokkaan nuokkuvan jo ennenkuin sammal oli kuivahtanut, jolloin kastelin sammaleen kunnolla. Kasvit siis myös itse ilmoittavat janoisuutensa, joten kannattaa seurata omia pistokkaitaan eikä niinkään annettuja ohjeita. Kastelun määrään vaikuttaa niin paljon olosuhteet (lämpö, valo jne.)

Nyt pistokkaat pääsevät kasvihyllyyn muiden pikkuisten seuraan. Huone on lämmin ja valoisa, mutta aurinko ei paista suoraan pistokkaisiin. Nyt vain odotellaan juuria ja uusia lehden alkuja. Päivittelen tilannetta tänne kun uusia lehtiä alkaa muodostua!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lavatarhan rakentaminen: kasvulaatikot

Lavatarha ei olisi lavatarha ilman kasvulaatikoita. Monet käyttävät valmiita lavoja, mutta lavat voi myös rakentaa itse. Näin saat juuri oikean kokoiset ja malliset laatikot. Omaan lavatarhaani laatikoiden materiaalit löytyivät omasta pihasta ja appivanhempien varastosta. Ainoa kriteerimme oli rakentaa kasvulaatikot käsittelemättömästä puusta. Tarvittavat materiaalit: - puutolppia - lautaa (meillä myös paneelia) - patolevyä tai muuta muovilevyä - ruuveja Me saimme appivanhempien varastosta paneelin pätkiä joista teimme laidat. Tähän käy paremmin paksumpi lauta, mutta koska paneelit olivat tarjolla, päätimme käyttää niitä. Puun paksuus hidastaa lahoamista sillä laatikot altistuvat sään rasitukselle ja ovat maassa kiinni. Ensimmäisenä mittaa kuinka monta paneelia tai lautaa haluat laittaa päällekkäin ja määritä korkeus. Me teimme kolmen paneelin laatikoita kolme ja yhden neljän laatikon. Erikorkeuiset laatikot tekevät myös kivaa ilmettä lavatarhaan. Seuraavaksi mittaa

Lavatarhan rakentaminen: pohjatyöt

Tämän kevään projektina meillä on ollut keittiöpuutarhan rakentaminen. Toteutamme sen lavatarhan muodossa eli kaikki kasvatetaan ns. lavoissa. Lavoja voi ostaa valmiina tai rakentaa puusta, harkoista tai vaikka tiilistä. Ideana on saada maanpinta kohoamaan, jolloin maa lämpiää keväällä nopeammin ja viljelykausi pitenee. Lavatarhan voi tehdä pieneen tilaan ja siitä saa visuaalisesti kauniimman ja modernimman kuin perinteisestä kasvimaasta. Tässä kuvassa lähtötilanne   Idea lavatarhasta muhi päässäni kevättalven ja heti kun ilmat antoivat myöten, pystyimme aloittamaan projektin. Ensimmäisenä perustimme uuden k ukkapenkin nurmikolle terassin viereen. Siitä jutusta voit lukea täältä. Kukkapenkin perustamisesta jäi paljon nurmikkoa. Käytin sen täyttömaana suoristamaan keittiöpuutarhan pohjaa. Nurmikko oli pitkinä kaistaleina ja niitä oli helppo kasata pinoihin nurinpäin. Aikanaan ne maatuvat ja maanpinta saattaa laskea, mutta pihan osa johon lavatarha tulee on melko routimaton po