Siirry pääsisältöön

Roskakevät

Roskaaminen. Heräsin itse ajattelemaan roskaamista äitini ansiosta ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta. Roskia on kaikkialla ja roskaaminen tuntuu olevan todella iso ongelma meillä täällä Hämeenlinnassa. Nyt kun kerran avasin silmäni roskille huomaan ne kaikki. Ymmärrän siis äitiäni, joka joka päivä koirien kanssa aamulenkillä kerää roskia tien varsilta ja kuvaa niitä instatarinoihin valistaakseen ihmisiä roskaamisesta. Kysymykseni kuuluukin: Miten on mahdollista että samalla reitillä on joka aamu niin paljon roskaa?



Roskaaminen tuntuu olevan iso ongelma siellä missä myydään pikaruokaa. Pikaruokaloiden pakkausmateriaalia pursuaa teiden varsista enemmän kuin voikukkia. Mikä saa ihmisen heittämään hampparipaperit ikkunasta pihalle ja ketä tästä pitäisi syyttää? Pitäisikö ravintoloiden vastata enemmän ympäristön siivoamisesta, koska heidän logollaan varustetut roskat pyörivät jaloissa. Olisiko syytä panostaa valistukseen vai syyttää asiakkaita, jotka eivät vaivaudu roskiksille.



Yksi iso ongelma on myös roskisten määrä. Äitini on useamman kerran pyytänyt kaupungilta roskista paikkaan, jossa sellaista selvästi tarvitaan. Kaupungilta on myös reagoitu ja roskiksia on lisätty, mutta onhan tässäkin mielestäni ongelma jos asukkaiden täytyy roskiksia pyytää. Roskisten sijainnin ja koon lisäksi ongelma on usein myös tyhjennys. Täydet roskikset pursuavat haisevia pikaruokapakkauksia ja kaikki tietävät mitä silloin tapahtuu. Linnut levittävät roskat pitkin poikin helpon aterian toivossa.




Roskien kärkisijoilla on myös nikotiinituotteet, tölkit, pullot ja karkkipaperit. Nämä kaikki ovat asioita joita käytämme ja sitten haluamme niistä eroon. Eikö olisi helpompaa laittaa karkkipaperit taskuun kuin viskata ne kadulle? Nuuskapurkki ja tupakka-aski kulkee taskussa, mutta kun se tyhjenee, se heitetään ojaan. Eihän tässä ole oikein mitään järkeä. Hauskinta on se, että pulloista ja tölkeistä saa rahaa kun ne palauttaa kauppaan ja silti ne heitetään luontoon. Olemmeko näin välinpitämättömiä?



Mitä voin itse tehdä roskaamisen vähentämisen puolesta?
1. Mieti missä omalla lähiseudulla näkee aina roskia, muttei roskista. Ilmoita asiasta kaupungille.
2. Missä näkee aina täytenä tursuavan roskiksen? Mainitse asiasta tyhjennyksestä vastaavalle taholle.
3. Huolehdi siitä, että omassa perheessäsi roskaamisesta puhutaan ja että vanhempasi tai lapsesi ymmärtää sen aiheuttamat ongelmat.
4. Laita lenkille hanskat käteen ja poimi matkalla näkemäsi roskat muovipussiin.
5. Huolehdi, että omassa taloudessasi tai taloyhtiössäsi roskikset tyhjennetään ajallaan.
6. Jos näet jonkun roskaavan, huomauta asiasta reippaasti hänelle. Se ei välttämättä vaikuta heti asenteeseen, mutta huomautuksesi saattaa jäädä vaivaamaan roskaajaa.
7. Haastaa ystäväsi roskienkeruutalkoisiin.
8. Ehdota vanhempainillassa roskienkeruuta luokkaretken rahankeruuideaksi. Voisin kuvitella, että moni yritys maksaisi mielellään ympäristön siivoamisesta (huoltoasemat, ruokakaupat, kaatopaikka jne.)
9. Kiinnitä huomiota työpaikkasi, harrastuspaikkasi ja muiden käyttämiesi yritysten roskisalueisiin. Huolehditaanko roskista oikein?
10. Käytä kierrätyspisteitä oikein. Jos kierrätyspiste on täynnä, älä jätä omia roskiasi astioiden viereen. Älä myöskään jätä kierrätyspisteelle tavaraa joka ei sinne kuulu.

Roskaaminen on asia johon jokaisen meidän on helppo puuttua joka päivä. Aiotko sinä tehdä jotain asialle?

Kaikki kuvat ovat äitini ottamia Tiiriön alueelta. Kuvissa on vain pieni osa viime viikon roskista.


 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Philodendron Splendid ja Philodendron Verrucosum pistokkaiden juurrutus

Ostin hetki sitten harvinaisemmat pistokkaat ja laitoin ne juurtumaan sammaleeseen. Pistokkaiden juurruttamiseen on monta tapaa, mutta olen päätynyt rahkasammaleen käyttöön seuraamalla asiantuntijoiden päivityksiä somessa. Rahkasammal (nimenomaan pitkäkuituisena) pidättää vettä sopivan määrän ja ei homehdu tai mädätä juuria. Rahkasammalta voi ostaa ainakin eläinkaupoista, joissa sitä myydään terraarioihin. Tilasin nämä kaksi pistokasta ida Alajärveltä @idalajarvi , joka juuri tänään avasi oman verkkokauppansa kasvimielinen.fi. Voin suositella verkkokauppaa lämpimästi! Nämä kaksi kasvia kuuluvat philojen sukuun. Itselleni kasvit ovat samettilehtisiä kaunokaisia, koska olen vielä kasviharrastuksen alkutaipaleella tietojeni kanssa. Tiedän kuitenkin, että verru on haluttu, mutta yleisempi kasvi harrastajien keskuudessa ja toinen pistokas on harvinaisempi hybridi, joka juuri sai oman nimensä "splendid". Some on täynnä molempien kasvien upeita kuvia, joten tilaisuud

Lavatarhan rakentaminen: kasvulaatikot

Lavatarha ei olisi lavatarha ilman kasvulaatikoita. Monet käyttävät valmiita lavoja, mutta lavat voi myös rakentaa itse. Näin saat juuri oikean kokoiset ja malliset laatikot. Omaan lavatarhaani laatikoiden materiaalit löytyivät omasta pihasta ja appivanhempien varastosta. Ainoa kriteerimme oli rakentaa kasvulaatikot käsittelemättömästä puusta. Tarvittavat materiaalit: - puutolppia - lautaa (meillä myös paneelia) - patolevyä tai muuta muovilevyä - ruuveja Me saimme appivanhempien varastosta paneelin pätkiä joista teimme laidat. Tähän käy paremmin paksumpi lauta, mutta koska paneelit olivat tarjolla, päätimme käyttää niitä. Puun paksuus hidastaa lahoamista sillä laatikot altistuvat sään rasitukselle ja ovat maassa kiinni. Ensimmäisenä mittaa kuinka monta paneelia tai lautaa haluat laittaa päällekkäin ja määritä korkeus. Me teimme kolmen paneelin laatikoita kolme ja yhden neljän laatikon. Erikorkeuiset laatikot tekevät myös kivaa ilmettä lavatarhaan. Seuraavaksi mittaa

Lavatarhan rakentaminen: pohjatyöt

Tämän kevään projektina meillä on ollut keittiöpuutarhan rakentaminen. Toteutamme sen lavatarhan muodossa eli kaikki kasvatetaan ns. lavoissa. Lavoja voi ostaa valmiina tai rakentaa puusta, harkoista tai vaikka tiilistä. Ideana on saada maanpinta kohoamaan, jolloin maa lämpiää keväällä nopeammin ja viljelykausi pitenee. Lavatarhan voi tehdä pieneen tilaan ja siitä saa visuaalisesti kauniimman ja modernimman kuin perinteisestä kasvimaasta. Tässä kuvassa lähtötilanne   Idea lavatarhasta muhi päässäni kevättalven ja heti kun ilmat antoivat myöten, pystyimme aloittamaan projektin. Ensimmäisenä perustimme uuden k ukkapenkin nurmikolle terassin viereen. Siitä jutusta voit lukea täältä. Kukkapenkin perustamisesta jäi paljon nurmikkoa. Käytin sen täyttömaana suoristamaan keittiöpuutarhan pohjaa. Nurmikko oli pitkinä kaistaleina ja niitä oli helppo kasata pinoihin nurinpäin. Aikanaan ne maatuvat ja maanpinta saattaa laskea, mutta pihan osa johon lavatarha tulee on melko routimaton po